Træværket i gamle vinduer

Klassiske vinduer er ikke bare smukke - men også af højere kvalitet


Hvad er det, der gør de gamle vinduer og døre bevaringsværdige? De gamle vinduer erstattes jo med det samme design.

Ja! Når der bruges nyt træ med tætte årer, fra langsomtvoksende træsorter, der er tørret korrekt, kan  træværket i de nye vinduer være fuldt så gode som de gamle. Ligeledes kræves anvendelse af træsorter med højt harpiksindhold og der kræves opskæringer, hvor årerne i træet ligger korrekt ved opbygningen.

Det er blandt andet det håndværk, som betyder, at udseendet, holdbarheden og kvaliteten af gamle vinduer og døre er så eftertragtede.

Desværre fristes mange til at anskaffe billige vinduer, hvor det anvendte træ, ikke altid tåler det barske vejrlig. Man skal tænke på, at byggematerialer fra 50'erne og tidligere, bestod af træsorter og rudeglas i så høj kvalitet, som kun sjældent findes i ny fabrikation.

I disse år udskiftes enorme mængder af bevaringsværdige vinduer og døre med henblik på optimering af isolering for varme og lyd. I denne proces har håndværkerne travlt, og sender ofte små og store partier af smukke bevaringsværdige materialer på genbrugspladsen.

"Genbrugspladsen"! Jeg har med svigtende held søgt om tilladelse til at redde de gamle smukke bevaringværdige vinduer og døre på flere "genbrugspladser", men undskyldningerne er mange og uforståelige. Alt bliver smadret og destrueret!

Men hvor længe endnu har vi mulighed for at udsmykke vore hjem med den kunst, som skabtes af arkitekter og bygherrer med smag for disse detaljer? Især har sprossevinduer inspireret mange arkitekter, og de klassiske vinduer med fire ruder, seks ruder, 12 ruder og endnu flere, tilfører det klassiske byggeri elegance og prestige.

Når der stræbes efter særlige effekter, kombineres der ofte med buer og diagonale sprosser. Kombinationsmulighederne er utallige.

Brugte sprossevinduer er ved at blive en mangelvare og vinduer med særlige konstruktioner i sprosserne findes, i sagens natur, endnu sjældnere.

Center for Bygningsbevaring i Raadvad har støttet mig med gode råd, samt optaget vores firma, Klassiske Vinduer, på deres liste over firmaer, som anbefales med ekspertise på området.